Sneeuw: pret en ellende

Ton Kastermans

Tim Beldman Almere -donderdag, 26 februari 2004

Kinderpret en verkeersellende gingen vanochtend hand in hand: de jonge Almeerders gooiden met sneeuwballen, terwijl de volwassenen met de grootste moeite hun werk probeerden te bereiken.

De aangekondigde sneeuwval zorgde vanmorgen voor veel hinder in het verkeer. De treinen reden niet en automobilisten stonden vast op de dreven en op vooral de A27. Almeerders lieten weten soms een halfuur nodig te hebben om van het ene deel naar het andere deel van Almere te rijden. En op de A27 werd een enorme file gemeld. De strooiwagens reden sinds de avonduren af en aan om te voorkomen dat de sneeuwval voor problemen zou zorgen. Toen het vanochtend echter hard begon te sneeuwen - in heel Almere viel er een pak van enkele centimeters - moesten de strooiers ook op pad met schuivers voor hun wagens. De ochtendspits ondervond veel hinder van de sneeuw.

De KLPD, de landelijke politiedienst, sprak van een ,,extreem drukke ochtendspits, vooral op de wegen in de Randstad''. Een politiewoordvoerder in Flevoland wist te melden dat er geen grote aanrijdingen zijn gemeld. ,,De meldkamer meldde al vroeg dat het verkeer volledig vaststond. En dat mag je een geluk bij een ongeluk noemen. Juist omdat automobilisten zo langzaam reden, bleven grote aanrijdingen uit.''

Toch was niet iedereen in een mineurstemming, want kinderen vermaakten zich opperbest. Leerkrachten van basisschool De Flierefluiter in Haven hadden een muur van sneeuw gemaakt. Daarachter stonden zij toen vanochtend de leerlingen zich meldden op het schoolplein. De docenten bekogelden de kinderen die op hun beurt de muur bestormden. Volgens een van de ouders kozen de leerkrachten daarop eieren voor hun geld en renden het schoolgebouw in.