Bouw van noodlokalen Flierefluiter opgeschort
ALMERE -vrijdag, 25 januari 2002
Hun zaak is opgepakt door de advocaten Kooij en Zwierstra
De school heeft de vier lokalen erg hard nodig. De omwonenden wisten van de komst van de lokalen af, maar hadden de gemeente voorgesteld de vier lokalen helemaal achter op het basketballveldje te plaatsen. Twee ambtenaren van de gemeente vonden dat wel wat ver van het hoofdgebouw af liggen, maar later bleek deze oplossing toch mogelijk, technisch gezien. De ambtenaren beloofden vervolgens de bewoners te informeren, maar de eerste brief die ze kregen was dat de bouwvergunning was afgegeven.
,,Een typisch staaltje van de onmondige burger tegen de almachtige overheid", vat advocaat Nico Kooij het verhaal samen. ,,De omwonenden zijn helemaal niet tegen de komst van de noodlokalen, maar wel als ze pal voor hun neus komen te staan. De alternatieve locatie zien ze best zitten. De gemeente trouwens ook. Dus wat is het probleem?"
Omdat de procedure rond de vergunning vertraging opliep vreest Kooij dat de ambtenaren het besluit er nu 'doorheen willen  jassen'. De twee ambtenaren hebben de bezwaren van de omwonenden nooit bij het college van b en w aangereikt. Kooij: ,,Er was een negatief welstandsadvies voor deze locatie, maar de ambtenaren hebben kennelijk een rookgordijn willen optrekken. B en w hebben waarschijnlijk nooit geweten dat er bezwaren waren. Er is zelfs een brief zoekgeraakt. Vrijdag hebben we alsnog een bezwaarschrift ingediend."

Kooij vraagt zich af waarom de gemeente zo'n ontzettende haast heeft. ,,De zaak komt maandag 4 februari voor de rechter. Er kan snel een uitspraak worden verwacht. Zo lang een zaak bij de rechter ligt, hoor je de bouwactiviteiten op te schorten.  De emoties liepen derhalve op toen maandag de aannemer met het werk begon. Dit is zeer ongebruikelijk en verdient zeker geen schoonheidsprijs. Het moest snel doorgedrukt worden."

Bewoonster Marion Akkermans zegt dat zij, sinds ze haar verhaal in deze krant deed, vervelende opmerkingen krijgt van ouders met een kind op De Flierefluiter. ,,Ze zien ons als de remmende factor in de voortgang van de bouw. Maar dat is niet zo. Als de gemeente zich gewoon had geconcentreerd op de alternatieve locatie, die men zelf ook zag zitten, had de bouw al lang kunnen beginnen. Als de lokalen op de plek komen waar nu de werkzaamheden zijn begonnen, dan zitten we twee jaar tegen die dingen aan te kijken. Misschien nog wel langer. Dat had niet gehoeven."

Woordvoerder Peter Spek van de gemeente zegt dat de aannemer inmiddels de werkzaamheden heeft gestaakt. ,,We kregen maandag het bezwaarschrift van de omwonenden binnen. Dinsdag hebben we het werk laten opschorten tot de rechterlijke uitspraak."