Roefelraad keurt speelplekken met smiley's

ALMERE / ILSE OOIJEVAAR - 

Acht kinderen uit de Roefelraad besteedden een vakantiedag aan het keuren van de Almeerse speelplekken.

Speeltoestellen die goedgekeurd waren kregen een smiley met zijn duim omhoog, matige toestellen kregen een sip kijkend exemplaar en aan slechte toestellen bungelde aan het eind van de dag een zeer teleurgesteld gezichtje.

Boem. De elfjarige Daisy Kusi valt bij het testen van een klimtoestel naar beneden. ,,Oke, ik ben wel gevallen, maar toch is dit toestel veilig. Ik viel zacht door de rubberen tegels op de grond." De Roefelraad staat op het schoolplein van De Flierefluiter in Haven en alle toestellen worden niet alleen bekeken, maar ook echt getest.,,Dit is een van de mooiste schoolpleinen die we tot nu toe hebben gezien", knikt An Bui tevreden. ,,Er zijn genoeg vuilnisbakken, leuke speeltoestellen en er zijn geen drukke wegen."

Niet over elke speelplek die vandaag is bezocht zijn de kinderen enthousiast. Op een pleintje lag bijna bij elk toestel hondenpoep en overal lag troep. Ashley Ramnarain, vice-voorzitter van de raad trekt haar neus erbij op. ,,We hebben vanmorgen vier speelplekken bezocht", vult haar 'collega' Cherelle Brondenstein Ashley aan. ,,Volgende week gaan we over elke plek een rapport maken en deze rapporten sturen we op naar de scholen of beheerders van de pleinen. We gaan ook met z'n allen bekijken welk speelplein we het mooist vinden van Almere. Dat krijgt een certificaat."

De kinderen nemen dit echt serieus, zegt begeleider Hans Kemner. Op andere dagen dat de Roefelraad bij elkaar komt dan kletsen en spelen de kinderen veel meer dan vandaag. Ze vinden dit echt belangrijk."