'Buurthuis moet blijven'

Ton Kastermans

Jossie van Puijenbroek

Almere -

Toen de leerlingen van juf Martine van groep 7 van basisschool De Flierefluiter hoorden dat buurthuis De Gouwen waarschijnlijk dicht moest, zijn ze handtekeningen gaan verzamelen. De kinderen willen dat het buurthuis openblijft. Ze gingen langs de deuren, stonden bij de supermarkt en in het buurthuis zelf. Ze wisten in twee weken tijd 382 handtekeningen op te halen. Gisteren werden die overhandigd aan Schoordirecteur Herman Sterenborg.

Overblijven, toneelles, kinderdisco, streetdance, knutselclubjes, kookclubjes en voorlezen aan kleine kinderen. De kinderen van groep 7 van de Flierefluiter in Haven maken vaak gebruik van buurthuis De Gouwen. En nu staat het centrum op de nominatie om te worden gesloten. De leerlingen laten dat niet zomaar gebeuren en riepen gisteren Schoordirecteur Herman Sterenborg ter verantwoording.

JoŽlle: ,,Wij voelen ons thuis in dit buurtcentrum, we komen hier al van jongs af aan. Ik zat hier ook op de peuterspeelzaal. Ik ga wel eens naar een ander buurthuis, maar daar zijn allemaal andere mensen." Toen de kinderen van juf Martine hoorden dat De Gouwen waarschijnlijk dicht moest, zijn ze handtekeningen gaan verzamelen. Langs de deuren, bij de supermarkt en in het buurthuis zelf. Ze wisten in twee weken tijd 382 handtekeningen op te halen.

Olivia overhandigde deze gistermiddag aan Sterenborg. ,,Wij kunnen niet naar een ander buurthuis, want dat vinden onze ouders te ver." Sterenborg kon weinig betekenen voor de kinderen en verwees opnieuw door naar de gemeente. ,,Ik zal de handtekeningen vanmiddag aan de wethouder laten zien. Er moeten in Haven twee buurthuizen dicht. We zullen proberen zoveel mogelijk activiteiten naar andere plekken in de wijk te verhuizen."

Juf Martine heeft met de kinderen al nagedacht over mogelijke oplossingen. Een kinderdisco organiseren in de school zelf is nauwelijks een alternatief. ,,Er zitten geen sloten op de deur. Eerder wilde de gemeente daar geen geld in steken, maar misschien willen ze dat nu wel doen." De kinderen waren achteraf tevreden over het verloop van hun actie. ,,De directeur kon dan wel niks beloven, maar we blijven hopen."

woensdag, 11 februari 2004